Biografija

Hronološki redosled Takmičenja:

 • Republički festival muzičkih škola Srbije, Šabac 10. maj 2024. Laureat nagrada sa 100 poena, svirala na završnom koncertu.
 • Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Novi Sad 15. april 2024. Laureat nagrada sa 98 poena.
 • Međunarodni festival “Isidor Bajić” , Novi Sad 17. mart 2024. Laureat nagrada sa 100 poena. 
 • International competition „Davorin Jenko“ , Beograd, 12. februar 2024. Prva nagrada sa 99.75 poena. 
 • „Saxperience“ u Beogradu, međunarodno takmičenje saksofonista 17. decembar 2023. Pobednica kategorije sa 99.50 poena, i najviše poena na celom takmičenju.
 • European Union of Music Competition for Youth (EMCY) „Ohrid Pearls“, Ohrid, 16. – 18. jun 2023. Prva nagrada sa 99.60 poena. Pobednica cele pretkategorije drvenih duvača.
 • „Majski susreti mladih muzičara“ u Lazarevcu, 22. maj. Zlatna prva nagrada sa 99.50 poena. Pobednica takmičenja.
 • Festival „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, 20. maj 2023. Laureat nagrada sa 100 poena.
 • Takmičenje povodom 70 godina postojanja muzičke škole „Dušan Skovran“ u Ćupriji, 01. april 2023. Laureat nagrada sa 100 poena.
 • International competition „Woodwind & Brass“, Varaždin, Hrvatska, 28. mart 2023. Prva nagrada sa 98.67 poena.
 • International competition „Davorin Jenko“, Beograd, 14. februar 2023. Laureat nagrada sa 100 poena. Dobitnica nagrade za najlepši nastup u celoj disciplini saksofona. Svirala na završnom koncertu.
 • „Internacionalni festival ART IN“, Kavadarci, Severna Makedonija, 29. maj 2022. Laureat (100 poena). Apsolutni pobednik cele discipline duvača u svim kategorijama.
 • „Festival muzičkih škola Srbije“, Niš, 09. maj 2022. Laureat (100 poena). Pozvana da svira na završnom koncertu.
 • Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Novi Sad, 03. april 2022. Laureat (100 poena).
 • International competition „Davorin Jenko“, Beograd, 04. decembar 2021. Laureat (100 poena).
 • European Union of Music Competition for Youth (EMCY) „Ohrid Pearls“, Ohrid, 16-19. jun 2021. Laureat nagrada sa 100 poena.
 • International Moscow Music Competition, 01. jun 2021. Drugo mesto.
 • „Virtuosos V4+ we play the same language“, Budimpešta, 01-20. septembar 2020. Superfinale, srebrna medalja, najmlađi finalista od postojanja takmičenja. Predsednik žirija u superfinalu, maestro Placido Domingo. Mesto u superfinalu izboreno sistemom eliminacije. Favorit publike u finalu, osvojena specijalna novčana nagrada, porcelanska violina u prirodnoj veličini, postala zaštitno lice produkcije. Kristinin nastup u polufinalu postao je najgledaniji na društvenim mrežama. Predsednik žirija u polufinalu koji je Kristini saopštio prolazak dalje je Maksim Vengerov.
 • Međunarodni festival „Muzičko proleće“, Smederevo, 13. decembar 2020. Prva nagrada sa 98 poena.
 • Memorijal „Kosta Manojlović“, Smederevska Palanka, 01-06. decembar 2020. Laureat nagrada sa 100 poena i apsolutni pobednik cele discipline duvača u svim kategorijama.
 • Audicija za takmičenje „Virtuosos V4+“ u studiju RTS-a, Beograd, 06-07. avgust 2020. Od preko 60 prijavljenih kandidata izabrano je četiri predstavnika Srbije kroz sistem eliminacije u dve etape. Kristina je bila najmlađa od svih kandidata i izabrana je kao jedna od četvoro pobednika da predstavlja Srbiju na prestižnom takmičenju u Budimpešti.
 • „Kamerata“ festival, Paraćin, 14. mart 2020. Laureat nagrada sa 100 poena, član kamernog sastava „SaxPiano kids“.
 • „Kamerata“ festival, Paraćin, 14. mart 2020. Prva nagrada sa 98 poena, član kamernog sastava „Two ladies“.
 • International competition „Davorin Jenko“, Beograd, 1. mart 2020. Laureat nagrada sa 99.25 poena.
 • Internacionalni festival glume „DOPS“, Jagodina, 25. oktobar 2019. Nastup u pozorišnoj predstavi „San letnje noći“ kao vila saksofonistkinja, osvojena nagrada za najbolju predstavu u celini.
 • Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Srbije, Novi Sad, 02-17. april 2019. Druga nagrada sa 93.67 poena.
 • „Saksofonijada“, Smederevo, 16. mart 2019. Prva nagrada sa 98.5 poena, i pobednica kategorije u kojoj su svi takmičari bili stariji četiri godine od Kristine. Osvojen masterclass kod profesora Georgiosa Ligeridisa.
 • International competition „Davorin Jenko“, Beograd, 1. mart 2019. Prva nagrada sa 98 poena.
 • Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, april 2018. Prva nagrada sa 98 poena.
 • „Saksofonijada“, Smederevo, 24. mart 2018. Prva nagrada sa 91.33 poena.
 • International competition „Davorin Jenko“, Beograd, 1. mart 2018. Druga nagrada sa 94.25 poena.

Kristina Vasić

Rođena je 25.02.2012. godine u Paraćinu. Počela je da svira saksofon sa samo tri i po godine, a svoj prvi javni nastup imala je sa četiri godine u prostorijama muzičke škole. Sa pet godina svirala je kao solista u školskom orkestru pred punom pozorišnom salom, a već sa šest godina osvojila je svoju prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Beogradu, postavši tako najmlađi nagrađivani saksofonista u Srbiji.

Kristina je do sada osvojila preko 30 nagrada na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Redovno se takmiči na svim eminentnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, često osvajajući laureat nagrade sa maksimalnih 100 poena. Ona je jedna od retkih u Srbiji koja kontinuirano pobeđuje i osvaja takmičenja sa maksimalnim učinkom. Pored nagrada sa raznih takmičenja, Kristina je najmlađi nosilac specijalne nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“, koja joj je uručena u Nišu. Srpski Muzički Centar je proglasio Kristinu muzičkim talentom 2022. godine, a iste godine je izdavač „Vukova Zadužbina“ proglasio za đaka godine. Takođe, Kristina je nosilac zlatne plakete opštine Paraćin. Godine 2023. Kristina je bila dobitnik jednokratne stipendije fondacije „Dobar Glas“.

Godine 2020. bila je najmlađi prijavljeni kandidat na audiciji za prestižno takmičenje u klasičnoj muzici „Virtuosos Talent Show“, koje se održalo u studiju RTS-a uz prenos na televiziji. Kroz nekoliko rundi eliminacija, Kristina je izabrana kao jedna od četvoro pobednika koji će predstavljati Srbiju na tom takmičenju. „Virtuosos Talent Show“ okuplja najtalentovaniju decu iz pet evropskih država i predstavlja se u formatu televizijskog šou programa sa poznatim voditeljima i svetskim umetnicima iz sveta klasične muzike u žiriju. Kristina je bila najmlađi učesnik na tom takmičenju, koje je prenosilo na nacionalnim kanalima država učesnica. Kroz eliminacione runde, Kristina je prošla još dve faze i stigla do samog finala, gde se takmičila sa decom koja su bila minimum dvostruko starija od nje. Time je postala najmlađi finalista u istoriji tog takmičenja, osvojila je specijalnu nagradu, bila favorit publike, a njen nastup iz polufinala postao je najpopularniji i najgledaniji na društvenim mrežama. „Virtuosos Talent Show“ je imao preko sto miliona gledalaca samo na televiziji od početka emitovanja.

Nakon takmičenja, popularnost Kristine je značajno porasla, pa je od tada do danas bila gost u mnogim televizijskim emisijama kao što su „RTS jutarnji program“, „Ja volim klasiku RTS“, „Šarenica RTS“, „Ovo je Srbija RTS“, „Beogradska hronika RTS“, „NTC kviz RTS“, „Tanjug dnevnik“, „Nova S jutarnji program“ i „Prelo u našem sokaku Happy TV“. Takođe, Prva TV je snimila i mini dokumentarni film o njoj, a RTS trenutno radi na dokumentarnom filmu o Kristininom životu, koji se snima za „European Broadcast Union“, pod nazivom „I can do it“. Razne novine poput „Politike“, „Večernjih novosti“, „Vesti“ i drugih često su pisale o njoj, a često je bila i na naslovnim stranama. Portali na društvenim mrežama redovno prate njen razvoj.

Kristina, iako veoma mlada, ima privilegiju da je svirala pod dirigentskom palicom svetski poznatih dirigenata kao što su maestri Dian Tchobanov, Apor Szuts, Gabor Bolerung, Janos Kovacs, Tibor Boganyi, i Vladimir Krnetić. Maestro Eugene Kohn, direktor organizacije koncerata Andreje Bočelija, napisao je preporuku za nju. Imala je priliku da nastupa na koncertima širom sveta, svirajući uz pratnju orkestra ili kao solista uz pratnju klavira. Neki od mesta i događaja na kojima je nastupala uključuju Nišville jazz festival (glavna scena), Tašmajdanski stadion u Beogradu, radio Beograd, DKC Beograd, KC Vlada Divljan Beograd, Kolarac velika sala u Beogradu, Hotel Constantine the Great Beograd, galerija ArtGet u Beogradu, Beli Dvor u Beogradu, Eđšeg KS Novi Sad, Vigado koncertna dvorana Budimpešta, House of Music Budimpešta, Museum of Fine Art Budimpešta, Zeneakademia velika dvorana Budimpešta, Hotel Aria Budimpešta, Olimpijski centar Gyor, Jubilee stage Dubai World Expo.

Scenu je delila i svirala zajedno sa veličinama kao što su Beti Đorđević, Maks Kočetov, Marija Jelić, Ana Pirozzi, Elina Nechayeva, Gergely Boganyi. Maestro Plasido Domingo je pozvao da joj bude gost na prepunom Tašmajdanu, na koncertu koji je okarakterisan kao kulturni događaj godine, a na večeri nakon koncerta je izjavio da je Kristina jedan od najvećih mladih muzičkih talenata u Evropi. Izabrana je da bude član orkestra koji je pratio čuvenu opersku pevačicu Alisju Wegorzevsku, koja je ujedno i direktorka Poljske nacionalne opere. Orkestar je bio sačinjen od poznatih umetnika kao što su hrvatski gitarista Petar Čulić, glavni dirigent Slovačke nacionalne opere pijanista Piter Valentovič, kamerni sastav Virtuoza, a Kristina je bila jedini maloletni član.

Pored nabrojanih koncerata, Kristina je imala priliku da nastupi na dva svetska politička skupa – Transatlantskom samitu u Budimpešti i koncertu za najviše zvaničnike Evropskog parlamenta u Strazburu. Bila je specijalni gost Simfonijskom orkestru RTV Srbije kada je imala samo osam godina, a dve godine kasnije svirala je uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Mađarske. Takođe je imala čast da nastupa uz pratnju Big Benda RTS-a.

Zahvaljujući svom velikom talentu i napretku koji prevazilazi njene godine, Kristina, pored redovne škole u Paraćinu, svake sedmice ide na časove saksofona kod srednjoškolskog profesora Srđana Paunovića u Beogradu, a često se konsultuje i sa akademskim profesorom Gaborom Bunfordom u Novom Sadu. Imala je majstorske časove sa profesorima Markom Džombom, Bojanom Vukelićem, Georgiosom Ligeridisom, Detlefom Bensmannom, i Gordanom Tudorom, koji joj je udelio najlepši kompliment rekavši da je ona svetsko čudo.

GODINE ISKUSTVA
0
NAGRADE
0 +
LAUREATA
0

Hronološki redosled Koncerti:

 • Svećana sala muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Šabac 15.maj 2024. Završni koncert republičkog festivala muzičkih škola Srbije. 
 • Pozorište „Paraćin“, 22. decembar 2023. Nastup na koncertu pod nazivom „Pjevat ćemo šta nam srce zna“ u organizaciji udruženja „Лазар Ђорђевић“.
 • Narodni muzej u Beogradu, 20. decembar 2023.  Nastup na Novogodišnjem koncertu fondacije „Dobar Glas“.
 • Dorćol platz, Beograd,  8. oktobar 2023. Nastup na proslavi povodom 10 godina postojanja Alternativnog centra za devojke.
 • Radio Beograd, studio 6, 15. septembar 2023. Nastup uz pratnju Big Benda RTS-a, sniman za arhivu RTS-a uz prisustvo publike. 
 • Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“, Ćuprija, 04. jul 2023. Na festivalu su nastupili najuspešniji đaci muzičkih škola iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina.
 • Galerija Artget, Beograd, 21. mart 2023. – Završni koncert internacionalnog takmičenja „Davorin Jenko“.
 • KC „Vlada Divljan“, Beograd, 05. februar 2023. – Završni koncert zimske škole klasične muzike. Pozvana kao specijalni gost da zatvori koncert.
 • Hotel „Constantine the Great“, Beograd, 18. decembar 2022. – Svečani koncert i proglašenje pobednika na konkursu koji je raspisao Srpski Muzički Centar i Rotary klub.
 • „Find the star within yourself“, Dečiji kulturni centar Beograd, 15. decembar 2022. – Novogodišnji koncert privatne škole „Kreativno Pero“. Specijalni gost na koncertu.
 • „Stvaram znači postojim“, Eđšeg, Novi Sad, 16. septembar 2022. – Gost na koncertu pijanistkinje i kompozitorke Petre Spasojević, u okviru projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture“.
 • „Nišville“ jazz festival, Niška tvrđava main stage, 11. avgust 2022. – Specijalni gost na otvaranju festivala. Nastupila u duetu sa Beti Đorđević i Maksom Kočetovim uz pratnju orkestra.
 • „Virtuosos V4+“, MTVA studio, Budimpešta, 20. jul 2022. – Pozvana kao predstavnica Srbije da svira u orkestru ispred kojeg će kao solista nastupiti čuvena operska pevačica koja je ujedno i direktorka Poljske opere, Alicja Wegerzovska. Jedini maloletni član orkestra. U orkestru pored Kristine su svirali Peter Valentovič, Petar Čulić i kamerni sastav Virtuoza.
 • Kraljevski kompleks „Beli Dvor“, Beograd, 08. jun 2022. – Solistički koncert u trajanju od 30 minuta. Koncert održala na poziv Mozzart Sport kompanije.
 • „House of Music“, Budimpešta, 28. maj 2022. – Nastupila na poziv direktora institucije i uručila nagradu mađarskom saksofonisti uživo u programu nacionalne televizije.
 • TRANSATLANTIC SUMMIT „Political Network for Values“, Muzej fine umetnosti, Budimpešta, 27. maj 2022. – Mini koncert na svečanoj večeri za istaknute političare koji su učestvovali na samitu. Zemlje govornice na samitu: Čile, Španija, Mađarska, Brazil, Gvatemala, Hrvatska, Amerika, Kolumbija, Austrija, Slovačka, Irska, Kenija, Meksiko, Argentina, Francuska, Holandija, Peru.
 • Kulturna stanica „Eđšeg“, Novi Sad, 25. februar 2022. – Solo nastup kao specijalni gost na koncertu studenata.
 • Franc Liszt Academy of Music, Budimpešta, 18. februar 2022. – Solo nastup uz pratnju simfonijskog orkestra Radio-televizije Mađarske, dirigent Kovacs Janos. Svečana dvorana akademije, koncert snimala nacionalna televizija.
 • „World Expo 2020“, Dubai Jubilee stage, 20. decembar 2021. – Solo nastup i nastup u kamernom sastavu Virtuoza, uz klavirsku pratnju poznatog pijaniste i dizajnera luksuzne serije klavira Gergely Bogany, i vokalnu pratnju Eline Nacheyeve. Dirigent Tibor Boganyi.
 • Šumadija sajam, Kragujevac, 26. novembar 2021. – Solo nastup, predstavljanje grada Paraćina.
 • Gala Virtuozok koncert, Gyor, Mađarska, 05. novembar 2021. – Nastup u orkestru i solo nastup. Gradska hala sportova.
 • Koncert za Evropski parlament u Strazburu, 29. septembar 2021. – Nastup u orkestru i solo nastup. Parc de l’Orangerie Josephine sala. Gosti na koncertu (predsednik republike sa suprugom i predsedničkom delegacijom, sudije Evropskog suda za ljudska prava, predsednici i generalni sekretari parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ambasadori, diplomate, parlamentarci i ostali visoki zvaničnici Saveta Evrope iz 47 država).
 • Gala koncert u Vigado koncertnoj dvorani, Budimpešta, 17. septembar 2021. – Solista u pratnji kamernog sastava Virtuoza. Dirigent Apor Szuts.
 • BELEF završni koncert, stadion Tašmajdan, Beograd, 08. septembar 2021. – Nastup u duetu sa maestrom Plasidom Domingom i solo performans praćen simfonijskim orkestrom RTS-a. Dirigent Dian Tchobanov.
 • „Nišville“ jazz festival, Niška tvrđava main stage, 12-15. avgust 2021. – Izvođač, gost iznenađenja i specijalni gost na otvaranju. Najmlađi njihov izvođač ikada na glavnoj pozornici.
 • „Virtuosos mini concert“, Budimpešta, 20. jul 2021. – Koncert za akcionare muzičke produkcije Aria hotel. Nastupila su samo četiri, po njihovom mišljenju, najtalentovanija deteta izabrana od preko hiljadu dece koja su prošla kroz produkciju. Svrha koncerta je bila pokazati akcionarima najbolje što produkcija ima da ponudi.
 • „Virtuosos V4+“, Budimpešta, 18. jul 2021. – Nastup u orkestru sačinjenom od najtalentovanije dece iz produkcije. Projekat nazvan „supergrupa“.
 • „Noć muzike“, Beograd stadion Tašmajdan, 28. avgust 2020. – Solo nastup na koncertu Simfonijskog orkestra RTS-a kao specijalni gost.